Καλλιέργεια Καρπουζιού: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καλλιέργεια Καρπουζιού: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Καλλιέργεια Καρπουζιού: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Εικόνα 9 Στέλεχος φυτού καρπουζιάς προσβεβλημένο με Fusarium oxysporum f. sp. niveum

Ανάμεσα στις ιολογικές ασθένειες, οι κυριότερες όσων μεταδίδονται από αφίδες είναι: ο ιός του μωσαϊκού της καρπουζιάς (Watermelon mosaic virus, WMV), ο ιός της δακτυλιωτής κηλίδωσης της παπάγιας (Papayia ring spot virus, PRSV-W) – παλαιότερα γνωστός ως WMV 1, ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της κολοκυθιάς (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV), και ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς (Cucumber mosaic virus, CMV).

Σημαντικές απώλειες μπορούν να προκληθούν και από την πράσινη ποικιλοχλώρωση της αγγουριάς που προκαλείται από τον ιό CGMMV ο οποίος μεταδίδεται με μηχανικά μέσα και με τον σπόρο.

Βιβλιογραφία

Βακαλουνάκης Δ.Ι. 2006. Ασθένειες των κολοκυνθοειδών. Διάγνωση και αντιμετώπιση. Σελ.: 66, 72, 77, 80, 85, 91-92, 117-118, 195, 197, 201, 206, 211.

Παναγόπουλος Γ.Χ. 2000. Ασθένειες κηπευτικών καλλιεργειών. Β΄ Έκδοση. Σελ.: 233-244, 247-265, 269-270, 275-277.

Παπουτσάκης, Λ. Πτυχιακή εργασία «Μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες της καρπουζιάς και τρόποι αντιμετώπισης τους.» Ηράκλειο, Δεκέμβριος 2008.         

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι