Αφίδες: 5 Τρόποι για την Καταπολέμηση της Μελίγκρας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Αφίδες: 5 Τρόποι για την Καταπολέμηση της Μελίγκρας

Αφίδες: 5 Τρόποι για την Καταπολέμηση της Μελίγκρας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας! Η αφίδα είναι γνωστότερη με την ονομασία μελίγκρα, ενώ αρκετοί αναφέρονται σε αυτή και ως ψείρα των φυτών. Όπως και να την αποκαλέσουμε, ένα είναι το σίγουρο! Η μελίγκρα, το μικροσκοπικό αυτό το έντομο δεν κάνει εξαιρέσεις και προσβάλλει τα περισσότερα φυτά, από κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά μέχρι αρωματικά φυτά και τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα. Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά και μάλιστα έχουν διαφορες αποχρώσεις, πράσινες, κιτρινοπράσινες, πρασινογκρί, λευκές, ροζ μέχρι και μαύρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αφίδα του λαχάνου, την αφίδα του βαμβακιού, την αφίδα της ροδακινιάς, την αφίδα της μηλιάς, την αφίδα της τριανταφυλλιάς και την αφίδα της πατάτας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια φυτά προσβάλλουν οι αφίδες, τι προβλήματα δημιουργούν, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη τους, καθώς και φυσικούς τρόπους για την οικολογική αντιμετώπισή τους.

Ποια φυτά προσβάλλει περισσότερο η μελίγκρα;

Η μελίγκρα προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας και προκαλεί σημαντικές ζημιές. Τα έντομα της μελίγκρας εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα λαχανικών, όπως στο αγγούρι, στο κολοκύθι, στο πεπόνι, στο καρπούζι, στη ντομάτα, στην πιπεριά, στη μελιτζάνα και στην πατάτα. Επίσης, μεγάλος αριθμός καλλωπιστικών φυτών προσβάλλεται στους βλαστούς, στα φύλλα και στα άνθη από τις αφίδες όπως τριανταφυλλιές, πετούνιες, σερφίνιες, χρυσάνθεμα και ιβίσκοι, καθώς και αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δύοσμος και η μέντα προσβάλλονται από μελίγκρα παρόλο που διαθέτουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Τέλος, πολλά καρποφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικές προσβολές από μελίγκρα κάθε χρόνο όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, η λεμονιά, η ροδιά, η βερικοκιά και η μηλιά.

Τι ζημιές προκαλούν στα φυτά οι αφίδες;

Οι αφίδες δημιουργούν σημαντικές ζημίες στα φυτά αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά, οι μελίγκρες δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στο φύλλωμα. Αυτό έχει σσν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων των εσπεριδοειδών δέντρων, όπως η τριστέτσα, καθώς επίσης ιώσεων των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών.



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι