Υδροπονική Καλλιέργεια Πιπεριάς σε Υπόστρωμα Πετροβάμβακα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Υδροπονική Καλλιέργεια Πιπεριάς σε Υπόστρωμα Πετροβάμβακα

Υδροπονική Καλλιέργεια Πιπεριάς σε Υπόστρωμα Πετροβάμβακα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Ο τρόπος δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού για τις πιπεριές είναι σχεδόν σαν ίδιος με αυτόν των τοματών. Οι σπόροι φυτεύονται σε κύβους πετροβάμβακα και μετέπειτα τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται σε block πετροβάμβακα.

Κατά την διάρκεια της βλάστησης των σπόρων η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται μεταξύ 25-26 °C και η σχετική υγρασία 75-80% . Αυτές οι θερμοκρασίες πρέπει να διατηρούνται και κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Μετά από 7-10 ημέρες ο σπόρος βλαστάνει.

Μετά από μια εβδομάδα και καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη του το σπορόφυτο θα πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία στους 23-24 °C.

Μετά από 2 εβδομάδες (συνολικά 3 εβδομάδες από την βλάστηση), γίνεται η μεταφύτευση σε κύβους πετροβάμβακα διαστάσεων συνήθως 7,5 cm X 7,5 cm. Θα πρέπει να έχει γίνει εμβάπτιση των κύβων με θρεπτικό διάλυμα αγωγιμότητας 2,5 mS και θερμοκρασίας 23 °C. Η θερμοκρασία ημέρας πρέπει να είναι 24°C και νύχτας 22°C με ημερήσιο μέσο όρο 22°C.

Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στον χώρο του θερμοκηπίου στις 5-6 εβδομάδες από την βλάστηση. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι παρόμοιες με αυτές της τομάτας, βάζοντας 4 κύβους ανά πλάκα πετροβάμβακα (slab) με ένα φυτό σε κάθε κύβο.

Η πυκνότητα φύτευσης είναι συνήθως 20.000-25.000 φυτά/εκτάριο ή 2000-2500 / στρεμα.

Εφόσον έχει δημιουργηθεί ένα υγιές ριζικό σύστημα εντός των slabs και οι βλαστοί είναι περίπου 40 cm η θερμοκρασία θα πρέπει να μειωθεί στους 22-23°C την ημέρα και 18-19°C την νύχτα. Ένα εύρωστο φυτό θα μπορέσει να αντέξει και θερμοκρασίες υψηλές όπως 30°C αλλά στους 35°C και πάνω θα προκληθούν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια.

Για την πρώτη εβδομάδα από την μεταφύτευσή θα η θερμοκρασία θα πρέπει να  διατηρείται μεταξύ 20-21 μέρα/νύχτα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για το βλαστικό στάδιο είναι 21-23°C και για το παραγωγικό γύρο στους 21°C.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι