Το Αιθυλένιο ως Φυτική Ορμόνη Ωρίμανσης

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Το Αιθυλένιο ως Φυτική Ορμόνη Ωρίμανσης

Το Αιθυλένιο ως Φυτική Ορμόνη Ωρίμανσης

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Το αιθένιο ή όπως έχει επικρατήσει αιθυλένιο έχει μορφογενετικές επιδράσεις στα φυτά και ανακαλύφθηκε τυχαία το 19o αιώνα στο Βοτανικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης στην Ρωσία. Ο Dimitry Neljubov ο οποίος εργάζονταν στο Βοτανικό Ινστιτούτο της Αγίας Πετρούπολης προσπαθώντας να καλλιεργήσει μια ποικιλία μπιζελιών διαπίστωσε ότι τα σπορόφυτα μπιζελιών παρουσίαζαν ανώμαλη ανάπτυξη σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Οι μίσχοι των φυτών αυτών έμεναν κοντοί, είχαν μεγαλύτερη διάμετρο και παράλληλα τα σπορόφυτα παρουσίαζαν μια αδικαιολόγητη κάμψη που υποδήλωνε διαταραχή στο γεωτροπισμό των φυτών. Σε μια σειρά πειραμάτων ο Neljubov απέδειξε ότι το αιθυλένιο ήταν υπεύθυνο για την συμπτωματολογία που παρουσίαζε η καλλιέργεια μπιζελιών στο εργαστήριο. Το αιθυλένιο προέρχονταν από την καύση του φωτιστικού αερίου που χρησιμοποιούσε το Ινστιτούτο για το φωτισμό των εργαστηρίων του.

Στη δεκαετία του 1930 αιθυλένιο παρήχθη φυσικά από φρούτα που βρίσκονταν στην διαδικασία της ωρίμανσης, αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν σε θέση να αποδείξει αν το αιθυλένιο προκάλεσε την ωρίμανση ή κατά την διαδικασία της ωρίμανσης παράχθηκε αιθυλένιο ως παραπροϊόν. Όμως τη δεκαετία του 1950 με την έλευση της αέριου χρωματογραφίας (GC) κατέστη δυνατή η ανίχνευση και η ποσοτικοποίηση του αιθυλενίου μέσα στους φυτικούς ιστούς. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αναγνώριση του αιθυλενίου ως φυτική ορμόνη που μεταφέρει το χημικό σήμα για την «έναρξη της ωρίμανσης» των φρούτων. Έτσι η απειροελάχιστη έκλυση αιθυλενίου από υπερώριμα φρούτα στον ίδιο κλειστό χώρο, όπως για παράδειγμα ένα ψυγείο επιταχύνει το φαινόμενο της ωρίμανσης των άγουρων φρούτων. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σχηματισμός αιθυλένιου επάγεται και σε περιπτώσεις τραυματισμού των φυτών. Για παράδειγμα αν κοπεί το άνθος από ένα φυτό, τότε αυτό αρχίζει να εκλύει μικροποσότητες αιθυλενίου. Αν χτυπηθεί ένα φρούτο (π.χ. ένα μήλο) στο χτυπημένο μέρος αρχίζει να παράγεται αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την ωρίμανσή του και η ωρίμανση αυτή μπορεί σε κλειστούς χώρους να επεκταθεί και σε γειτονικά φρούτα. Γενικά, η παρουσία ιχνοποσοτήτων αιθυλενίου στην ατμόσφαιρα (ακόμη και σε συγκεντρώσεις 0,01-0,1 ppm) κλειστών χώρων ανάπτυξης φυτών (π.χ. θερμοκήπια) ή αποθήκευσης φυτικών καρπών μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Το αιθυλένιο είναι η μοναδική φυτική ορμόνη που βρίσκεται σε αέρια μορφή σηματοδοτώντας ένα πλήθος βιολογικών διεργασιών όπως:

  1. Προάγει την αποκοπή φύλλων και καρπών
  2. Διεγείρει το σχηματισμό ανθικών καταβολών
  3. Διακόπτει το λήθαργο των σπόρων και των οφθαλμών
  4. Παρεμποδίζει την έκπτυξη πλάγιων οφθαλμών σε συνδυασμό με την αυξίνη
  5. Συμβάλει στην ωρίμανση των φρούτων

Πηγές

Lalit M. Srivastava, Plant Growth and Development Hormones and Εnvironment, 2002 Elsevier Science ISBN 0-12-660570-X

Πέτρος Α. Ρούσσος, Εργαστήριο Δενδροκομίας Γ.Π.Α., Παρουσίαση https://www.aua.gr/roussos/Roussos/pdf/Printing%20Lessons/General/PGRs%202013.pdf

Η χημική ένωση του μήνα [Ιούνιος 2011], http://195.134.76.37/chemicals/chem_C2H4.htm

Λογοθέτης Δημήτρης
Γεωπόνος



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι

Ποιές είναι οι πιο παραγωγικές ποικιλίες για έναν υπερεντατικό ελαιώνα;

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Estremadura, το Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας της Córdoba και το Κέντρο IFAPA «Alameda del Obispo» αξιολόγησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα