Σε σταθερά επίπεδα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Σε σταθερά επίπεδα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Σε σταθερά επίπεδα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Αισιόδοξοι για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής εαρινής πατάτας είναι οι αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι βλέπουν λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, τόσο στην ποιότητα όσο και στις αναμενόμενες ποσότητες. Ο Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη, μιλώντας για την πορεία της χρονιάς, αναφέρει:

 

«Μπορούμε να πούμε ότι όλα πάνε πολύ καλά μέχρι τώρα και η ποιότητα είναι άριστη. Την περασμένη χρονιά, κλείσαμε στα 45 λεπτά το κιλό και, φέτος, περιμένουμε ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά/κιλό, αφού το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα έφτασε τα 38 λεπτά/κιλό. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν και αυτό δυσχεραίνει τα πράγματα. Οι πατάτες που παράγουμε είναι πιστοποιημένες και δεν είναι όπως οι αιγυπτιακές – αυτές όλη η Ευρώπη τις έχει απορρίψει και μόνο εμείς τις παίρνουμε».

 

Η προοπτική της καλλιέργειας κάθε άλλο παρά ευχάριστη φαίνεται να είναι, αφού, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «την περασμένη χρονιά είχαμε καλλιεργήσει 3.500 στρέμματα και φέτος έχουμε 2.500 στρέμματα. Εμείς, που καλλιεργούμε, είμαστε εγκλωβισμένοι, αφού έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα. Ζητάμε να γίνονται περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι, ώστε να μην είναι εύκολο να γίνονται ελληνοποιήσεις».

 

Από την πλευρά του, ο εξαγωγέας-παραγωγός Γιώργος Γκούβας δηλώνει: «Θα είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, εάν δεν υπήρχαν οι βροχοπτώσεις. Η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη, αλλά από πλευράς αποδόσεων οι πατάτες θα πάνε καλά, αφού είχαμε καλές καιρικές συνθήκες. Το μόνο που μας προβλημάτισε είναι η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

 

Όσον αφορά την προοπτική της αγοράς, ο Γιώργος Γκούβας περιγράφει: «Με βάση το γεγονός ότι η Αχαΐα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων τον Δεκέμβριο έχει φυτέψει πολύ αργότερα, από τον Απρίλιο και έπειτα, τα πράγματα θα είναι ευχάριστα για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Αν συνυπολογίσουμε ότι η ζήτηση τις μέρες του Πάσχα ανεβαίνει, η χρονιά θα είναι καλή. Η προσφορά θα ανέβει μετά τις 5 Μαΐου και εκεί θα κριθεί και η διαμόρφωση της τιμής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα 55 λεπτά και να παραμείνει έτσι μέχρι το Πάσχα».



Πηγή: Agravia.gr

Μείνετε Συντονισμένοι