Ο Ρόλος των Αμινοξέων στα Φυτά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Ρόλος των Αμινοξέων στα Φυτά

Ο Ρόλος των Αμινοξέων στα Φυτά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Κάθε φυτό, όπως όλοι οι οργανισμοί χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις για να ζήσει, ήλιο, αέρα, νερό, μακροστοιχεία και μικροστοιχεία από το έδαφος. Το βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου είναι οι πρωτεΐνες. Το δομικό συστατικό κάθε κυττάρου είναι τα αμινοξέα και γενικά οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αλυσίδες αμινοξέων κατά τη διάρκεια της πρωτεινοσύνθεσης. Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των καλλιεργειών.

Ρόλος των Αμινοξέων

Αύξηση της πρωτεινοσύνθεσης

Οι πρωτεΐνες έχουν δομικό, μεταβολικό ρόλο στα κύτταρα των φυτών (ένζυμα), αλλά λειτουργούν και σαν αποθήκη αμινοξέων για ώρα ανάγκης.

Αντοχή στο στρες

Συνθήκες που δημιουργούν στρες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή εδαφική υγρασία, ο παγετός, οι προσβολές από έντομα, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο μεταβολισμό του φυτού και ακολούθως έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και στην ποιότητα της παραγωγής.

Η εφαρμογή αμινοξέων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το στρες, περιορίζει το στρες αλλά έχει και θεραπευτικό ρόλο κατά αυτού, αφού τα αμινοξέα συσχετίζονται άμεσα με τη φυσιολογία του στρες.

Αύξηση στη φωτοσύνθεση

Συνθήκες όπως ο χαμηλός φωτισμός, χαμηλή εδαφική υγρασία, η συγκέντρωση αλάτων κλείνουν τα στόματα. Όταν τα στόματα είναι κλειστά, η φωτοσύνθεση και η διαπνοή μειώνονται και αυξάνεται η αναπνοή, σταματώντας έτσι η ανάπτυξη των φυτών. H εφαρμογή L – glutamic οξέως δρα σαν ωσμωτικός παράγοντας κρατώντας τα στόματα ανοιχτά.

Χηλοποίηση

Εφαρμογή αμινοξέων μαζί με ιχνοστοιχεία, έχει σαν αποτέλεσμα την ευκολότερη απορρόφηση των ιχνοστοιχείων εντός του φυτού. Συγκεκριμένα η εφαρμογή L – Glycine και L – Gutamic οξέως.

Δράση στις φυτοορμόνες

Η εφαρμογή αμινοξέων έχει δράση στη σύνθεση φυτοορμονών στα φυτά. Συγκεκριμένα, η L – Tryptophan είναι πρόδρομης της αυξίνης και η L – Arginine βοηθά στη σύνθεση ορμονών που συσχετίζονται με άνθηση και την παραγωγή καρπών.

Αμινοξύ l-tryptophan
Εικόνα 3 Αμινοξύ l-tryptophan

Aύξηση της γονιμοποίησης και του σχηματισμού των καρπών

Η εφαρμογή αμινοξέων βοηθά αυξάνοντας τη γονιμότητα της γύρης καθώς και την ικανότητα αυτής να βλαστά, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για γονιμοποίηση και τον σχηματισμό καρπού.

Βελτίωση της μικροχλωρίδας

Ένα υγιές έδαφος απαιτεί και μια υγιής μικροχλωρίδα. Η μικροχλωρίδα του εδάφους βοηθά στη διάσπαση της οργανικής ουσίας απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τα φυτά. Επίσης βοηθά στη βελτίωση της δομής του εδάφους.

Τα φυτά απορροφούν τα αμινοξέα μέσω των στομάτων. Έτσι για να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα στα φυτά μας κάνουμε εφαρμογή με διαφυλλικούς ψεκασμούς. Η εφαρμογή και η ενσωμάτωση των αμινοξέων στο έδαφος, έχει έμμεσα αποτελέσματα στα φυτά μας βελτιώνοντας την μικροχλωρίδα του εδάφους και διευκολύνοντας έτσι την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Καλό είναι επομένως να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας αμινοξέα έτσι ώστε να βοηθούν στο μέγιστο την ανάπτυξη των φυτών μας. Τα αμινοξέα μπορεί να είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα διαλυμένα στο νερό ή στερεά σκευάσματα υπό τη μορφή σκόνης υδατοδιαλυτά στο νερό. Οι διαφορές δεν είναι σημαντικές αν είναι καλής προέλευσης.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνετε Συντονισμένοι