Ο δάκος της ελιάς την άνοιξη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο δάκος της ελιάς την άνοιξη

Ο δάκος της ελιάς την άνοιξη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και μπήκαμε στην άνοιξη, ο δάκος άρχισε να πετάει ανάμεσα στα ελαιόδεντρα. Όντας έκτοθερμο έντομο, δηλαδή ικανό να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στην εξωτερική θερμοκρασία, έχει το πλεονέκτημα να προσαρμόζεται εύκολα στις συνεχείς θερμικές διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν την αρχή του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να έχει φυσιολογικό μεταβολισμό, ακόμη και με την παρουσία θερμοκρασιών που δεν είναι απολύτως βέλτιστες, και αν βρει ελιές ακόμα παρούσες ανάμεσα στα κλαδιά της ελιάς, μπορεί να γεννήσει αυγά .

Εάν το επιτρέπουν οι θερμικές συνθήκες της περιόδου, θα έχουμε μία ή δύο ανοιξιάτικες γενιές. Η βαρύτητα των επακόλουθων προσβολών από δάκο το καλοκαίρι στις ελιές, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο με τις ελιές στο στάδιο της διόγκωσης, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τα άτομα που διαχειμάζουν, αλλά και από τον αριθμό των δειγμάτων ανοιξιάτικου τρύγου.

Για να μειωθεί ο πληθυσμός, τότε θα είναι σκόπιμο, κατά το κλάδεμα των φυτών, να αφαιρούνται όλες οι ελιές που υπάρχουν ακόμα στο φύλλωμα. Όσοι χρησιμοποιούν παγίδες προσέλκυσης με ιδιότητες δελεασμού που διαρκούν 180 ημέρες, συνιστάται να τις εγκαθιστούν ήδη από τον Απρίλιο, κρεμώντας τις μέχρι τη μέση της διαδρομής του θόλου, περίπου ενάμιση μέτρο από το έδαφος.



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι

Ποιές είναι οι πιο παραγωγικές ποικιλίες για έναν υπερεντατικό ελαιώνα;

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Estremadura, το Ινστιτούτο Αειφόρου Γεωργίας της Córdoba και το Κέντρο IFAPA «Alameda del Obispo» αξιολόγησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα