Καλλιέργεια Κουνουπιδιού: Ο Πλήρης Οδηγός

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καλλιέργεια Κουνουπιδιού: Ο Πλήρης Οδηγός

Καλλιέργεια Κουνουπιδιού: Ο Πλήρης Οδηγός

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Φυσιολογικές ανωμαλίες στα κουνουπίδια – Κοινά προβλήματα κουνουπιδιού

Ηλιακό έγκαυμα

Οι ανθοκεφαλές του κουνουπιδιού είναι ευαίσθητες σε ηλιακά εγκαύματα. Το φυτό προστατεύει τον εαυτό του καλύπτοντας την ανθοκεφαλή με εσωτερικό φύλλωμα. Ωστόσο, σε ορισμένες ποικιλίες δεν υπάρχει αυτό το εσωτερικό φύλλωμα προστασίας και οι παραγωγοί αναλαμβάνουν δράση, καλύπτοντας οι ίδιοι τα κεφάλια με φύλλα του εξωτερικού φυλλώματος.

Εχθροί και ασθένειες κουνουπιδιού

Εχθροί

Pieris brassicae

Η πιερίδα, είναι ο πιο σοβαρός εχθρός κουνουπιδιού, είναι μια λευκή κάμπια που επιτίθεται στα σταυρανθή. Οι προνύμφες της τρέφονται στο φύλλωμα, προκαλώντας σημαντική μείωση της ποιότητας και μεγάλες απώλειες στην παραγωγή. Μετά την εγκατάσταση του εχθρού στην καλλιέργεια, η διαχείριση είναι πιο δύσκολη. 

Σποντόπτερα

Το Spodoptera exigua είναι ένα από τα πιο σοβαρά παράσιτα του κουνουπιδιού. Οι προνύμφες δημιουργούν τρύπες στο φύλλωμα για να τραφούν, προκαλώντας αρχικά μαρασμό και στη συνέχεια θάνατο του φυλλώματος. Μετά την εγκατάσταση του εχθρού στην καλλιέργεια, η διαχείριση είναι πιο δύσκολη. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εχθροί των καλλιεργειών αναπτύσσουν ανοσία έναντι των φαρμάκων εύκολα, η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο τους είναι μέσω βιολογικής διαχείρισης.  

Ασθένειες

Περονόσπορος

Ο περονόσπορος στο κουνουπίδι είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον παθογόνο Hyaloperonospora brassicae. Η μόλυνση ευνοείται σε υγρές συνθήκες και προκαλεί χαρακτηριστικές χλωρωτικές κηλίδες στην ανώτερη επιφάνεια του φυλλώματος, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικές επανθίσεις στο κάτω μέρος. Οι κεφαλές μολύνονται επίσης και σχηματίζονται σε αυτές καφέ νεκρωτικές κηλίδες στην επιφάνεια. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη, καθώς οδηγεί σε σημαντικές απώλειες παραγωγής. 

Ο έλεγχος της ασθένειας ξεκινά με κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Αυτά περιλαμβάνουν έλεγχο των ζιζανίων και σωστές αποστάσεις μεταξύ των φυτών, σωστή αποστράγγιση εδάφους και αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος. Η γενική κατάσταση των φυτών (θρεπτικά συστατικά, νερό, έκθεση στον ήλιο) μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνά τους. Η χημική καταπολέμηση προτείνεται μόνο εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και πάντα υπό την επίβλεψη ενός γεωπόνου. Η σωστή απολύμανση των εργαλείων κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τα φυτά είναι ζωτικής σημασίας.

Ωίδιο

Το ωίδιο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Erysiphe cruciferarum στο κουνουπίδι και μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή, καθώς οδηγεί σε σημαντικές απώλειες παραγωγής. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν χλωρωτικές κηλίδες εμφανείς στην επιφάνεια των φύλλων. Υπό βέλτιστες (για το μύκητα) συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, στην ανώτερη πλευρά του φυλλώματος αναπτύσσεται ένα λευκο-γκρι στρώμα που μοιάζει με αλεύρι, και είναι η επάνθιση του μύκητα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του περονόσπορου.

Αλτερνάρια

Η αλτερνάρια είναι μια σοβαρή ασθένεια που ευνοείται σε συνθήκες  αυξημένης υγρασίας εδάφους. Ο μύκητας Alternaria brassicae προκαλεί την ασθένεια στο κουνουπίδι. Το παθογόνο μολύνει όλα τα μέρη του φυτού που βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι οι καφέ νεκρωτικές κηλίδες στην ανώτερη επιφάνεια των ανθοκεφαλών. Η υπερβολική άρδευση ευνοεί την εμφάνιση της νόσου.

Οι Ψεκασμοί στην Καλλιέργεια Κουνουπιδιού

Σε αρκετές περιπτώσεις προσβολής από πιερίδα, συνίσταται -κατόπιν συζήτησης με τον τοπικό αδειούχο γεωπόνο- ο ψεκασμός με Bacillus thuringiensis (Bt). Υπάρχουν πολλά σκευάσματα στην αγορά, τα οποία είναι οικονομικά. Από την άλλη πλευρά, σε περιπτώσεις προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες, μπορούμε να συζητήσουμε με τον γεωπόνο για τον ψεκασμό της καλλιέργειας με ένα χαλκούχο σκεύασμα. Τέλος, στην προσβολή από ωίδιο, συνίσταται ο προσεκτικός ψεκασμός με θειούχα σκευάσματα, αλλά μόνο κατόπιν συζήτησης με τον τοπικό μας γεωπόνο, ο οποίος επιβλέπει την καλλιέργεια και είναι σε θέση να μας δώσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις. 

Για όσους καλλιεργητές δε μπορούν να βρουν για τον ψεκασμό μεγάλες δεξαμενές οι οποίες μεταφέρονται εντός του αγρού πάνω σε τρακτέρ, υπάρχουν ψεκαστήρες πλάτης οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ψεκάσετε εύκολα και αποτελεσματικά το χωράφι. Ο ψεκαστήρας STIHL SG 71 είναι μια πολύ καλή επιλογή για αυτές τις εργασίες. Ο μοχλός της αντλίας στερεώνεται δεξιά ή αριστερά εξασφαλίζοντας υψηλή άνεση χειρισμού, με δυνατότητα ρύθμισης του πλάτους και του μήκους. Διαθέτει ποιοτικές ζώνες και ανατομικό μαξιλάρι πλάτης για υψηλή άνεση στη μεταφορά. Εναλλακτικά, ο ισχυρός ψεκαστήρας SR 450 είναι κατάλληλος για διασπορά υγρών φαρμάκων φυτοπροστασίας σε μεγάλες εκτάσεις. Με εξοπλισμό υψηλής άνεσης, επιτρέπει αποδοτική και ξεκούραστη εργασία. Διαθέτει επιπλέον μηχανισμό μετατροπής 2-σε-1 που επιτρέπει επίσης χρήση για διασπορά σκόνης και κόκκων σε καλλιέργειες μεγάλης έκτασης. Το δοχείο με μεγάλη χωρητικότητα 14 λίτρων επιτρέπει να εργαστούμε για αρκετή ώρα χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωση. Το γέμισμα γίνεται γρήγορα και καθαρά, χάρη στο μεγάλο στόμιο πλήρωσης. Οι απώλειες περιορίζονται στο ελάχιστο και το δοχείο καθαρίζεται εύκολα.

Προστασία και Ασφάλεια κατά την εφαρμογή ψεκασμών. 

Αν και τα φυσικά ορυκτά (όπως ο χαλκός) θεωρούνται ασφαλή, εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο όταν εμφανίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την προστασία του δέρματος και των ματιών μας κατά τους ψεκασμούς αυτούς. Η εταιρία STIHL διαθέτει στη γκάμα των προϊόντων της όλα τα προϊόντα ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και γάντια ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα.

Επίσης, διαβάζουμε πάντα την ετικέτα του προϊόντος και στη συνέχεια, μετράμε, ζυγίζουμε και εφαρμόζουμε προσεκτικά. Είναι αυτονόητο ότι αποφεύγουμε τον ψεκασμό σε μία ημέρα με έντονο αέρα, καθώς έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας δεν θα καταλήξει στο επιθυμητό σημείο.

Πηγή: wikifarmer.com



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι

410 εκατομμύρια ευρώ για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2024

Ο υποψήφιος θα πρέπει να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα