Η αμυγδαλιά είναι φυτικό είδος που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) του είδους P.dulcis και εντάσσεται στο γένος Προύμνη (Prunus). Το κοινότερο είδος είναι η Προύμνη η γλυκεία (Prunus dulcis) που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της μεσογειακής ζώνης όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Για αυτόν το λόγο ο καθορισμός τού τόπου προέλευσής του είναι πολύ δύσκολος. Είναι φυλλοβόλο δένδρο με ύψος από 4 ως 12 μέτρα, κορμό διαμέτρου μέχρι 30 εκατοστά και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή και οδοντωτά.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η αμυγδαλιά ταιριάζει άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Παρ’ όλο που είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται ήπια κλήματα, επειδή ανθίζει πολύ νωρίς την άνοιξη .Αναζητά ξηρό και θερμό κλίμα. Οι ιδανικότερες συνθήκες για την καλλιέργεια της είναι οι μεσογειακές καθώς έχουν σύντομο φθινόπωρο, βροχερό και ψυχρό χειμώνα χωρίς ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Η αμυγδαλιά προτιμά, γόνιμα, μέσης σύστασης εδάφη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι:
- η Τexas,
- η Truoito και
- η Ferragnes.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η συστηματική καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Ελλάδα ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60. Η Ελλάδα παράγει περίπου 170.00 τόνους αμυγδάλου, ενώ καλλιεργούνται περίπου 7.000 αμυγδαλιές, σε συστηματικούς αμυγδαλεώνες αλλά και διάσπαρτα. Σήμερα το 35-30% των ελληνικών αμυγδάλων παράγεται στην Θεσσαλία, συγκεκριμένα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, το 25-35% στην Μακεδονία στον νομό Σερρών και Καβάλας και το υπόλοιπο διάσπαρτα στον Ελλαδικό χώρο.
Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ.
Το αμύγδαλο είναι ένας από τους πιο διάσημους βρωσίμους καρπούς παγκοσμίως και αυτό γιατί εκτός από την νόστιμη γεύση τους περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ωφέλιμα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα παραπάνω συστατικά έχουν ποίκιλες ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ημερήσια κατανάλωση έως και 12 αμυγδάλων την ημέρα συμβάλλει στην προσπάθεια ρύθμισης του σακχάρου και στην καλή υγεία της καρδιάς καθώς και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και τέλος συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
ΠΗΓΕΣ:
(gardenmagazine, n.d.)
(thesekdromi, n.d.)
(imathitikigi, n.d.)