Εντείνουν την πίεση που ασκούν αγροτικοί φορείς στο υπουργείο, προκειμένου να διεκδικήσουν κρατική ενίσχυση για μια σειρά προϊόντων, τα οποία πέραν του πλήγματος που δέχθηκαν από την αλλαγή της δομής της ζήτησης ελέω πανδημίας, δοκιμάστηκαν στο μεταξύ και από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και νέες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές.
Βαμβάκι, πυρηνόκαρπα και πατάτες στο δρόμο της ειδικής ενίσχυσης λόγω Covid πριν από τις εαρινές σπορές
Ως μια κίνηση προς την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων ενίσχυσης, θα μπορούσε να ειδωθεί η απόφαση παράτασης ως το τέλος του 2021 και η ενίσχυση με 16 εκατ. ευρώ του κανονισμού κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) την κάλυψη αποζημιώσεων στους αγροτες-κτηνοτρόφους από ζημιές στη ζωική και φυτική παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο από θεομηνίες.
Σημειώνεται παράλληλα ότι το υπουργείο δρομολογεί όπως υποστήριξε πρόσφατα σε απάντησή του στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ενισχύσεις στους τομείς του θερινού καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, β) της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής Πατάτας, γ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε Τομάτες και Αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης και δ) της βουβαλοτροφίας με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής.
Παράλληλα σε αυτήν τη φάση το υπουργείο αναζητά το ύψος και τον τρόπο τεκμηρίωσης στις κοινοτικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσει την εκκρεμότητα με την έκτακτη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς. Στο μεταξύ ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις από τους κυβερνώντες για ειδική κρατική στήριξη στους παραγωγούς πυρηνόκαρπων, αλλά και στην φθινοπωρινή πατάτα, χωρίς ωστόσο να έχει διαλευκανθεί το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής τους. Υποσχέσεις έχουν γίνει και για την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία, χωρίς ωστόσο να έχει δρομολογηθεί κάποια πληρωμή.
Πέραν αυτών, σε καθημερινή βάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχεται αιτήματα στήριξης από φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων. Στις πρώτες του τοποθετήσεις προ διμήνου, ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, έκανε λόγο για ένα υπόλοιπο 156 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται για ενισχύσεις αγροτών, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει κάποιο αίτημα.
Στρεμματική ενίσχυση 25 ευρώ στο βαμβάκι
Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να έχει ολοκληρώσει τις αναζητήσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και να κινείται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των απωλειών που είχαν Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές. Η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε έκτακτη ειδική ενίσχυση της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από το ποσό που δόθηκε για το ελαιόλαδο (ελαιοποιήσιμες ελιές) και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ το στρέμμα περίπου.
Στήριξη 300 ευρώ για λεβάντα
Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί λεβάντας έχουν ζητήσει στήριξη περί τα 300 ευρώ το στρέμμα, στέλνοντας υπόμνημα που δείχνει την έκταση της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία στην αλυσίδα αξίας της λεβάντας, με τα αποθέματα ελαίου να υπολείπονται περίπου 20% της συνολικής παραγωγής δύο διαδοχικών ετών.
Από 100 έως 120 ευρώ στα πυρηνόκαρπα
Προς τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 120 ευρώ το στρέµµα για το συµπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέµµα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέµµα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση. Ωστόσο από το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που µπορεί να έχουν λάβει από το µέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ενίσχυση συνολικού προϋπολογισµού 9,2 εκατ. ευρώ θα αφορά ζηµιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεµµάτων καλλιέργειας από βροχές, που δεν καλύπτονται από τον κανονισµό του ΕΛΓΑ.
Πολλαπλά αιτήματα κτηνοτρόφων
Πέραν των υποσχέσεων που έχουν γίνει σε εκπροσώπους του κλάδου της πτηνοτροφίας για ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού περί τα 12 εκατ. ευρώ, καθώς και στους χοιροτρόφους για αντίστοιχες αποζημιώσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί, ο κλάδος πλέον ζητά κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που υφίστανται οι μονάδες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τιμής των ζωοοτροφών. Παράλληλα, ο παγετός της Μηδείας, φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος, με τους κτηνοτρόφους να ζητούν και σε αυτό το επίπεδο κάποια στήριξη.
Πτηνοτροφία: Για ενισχύσεις περί τα 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πτηνοτροφίας είχαν συζητήσει η ∆ιεπαγγελµατική του κλάδου µε τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη και πληρωµή κατά τη δεύτερη φάση πακέτων ενίσχυσης µέσα στον Ιανουάριο.
Χοιροτροφία: ∆ροµολογηµένη πρέπει να θεωρείται η αποζηµίωση των χοιροτρόφων, ενώ σύντοµα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο σχετικά µε τα µέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδηµία του κορωνοϊού.
Αναμένουν ενισχύσεις 200 ευρώ το στρέμμα οι παραγωγοί πατάτας
Κορωνοενίσχυση ακούν και κορωνοενίσχυση δεν βλέπουν οι παραγωγοί πατάτας στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου. Η μεγάλη κωλυσιεργία στο ξεκλείδωμα της στήριξης φουντώνει, μέρα με τη μέρα, τη δυσαρέσκεια των πατατοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής, διότι ο χρόνος για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου στερεύει γρήγορα και πολλοί αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και το σπόρο που θα χρειαστούν.
Η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν την τρέχουσα εμπορική σεζόν είναι μεγάλη, καθώς η περιορισμένη ζήτηση από την αγορά οδήγησε σε συμπίεση των τιμών σε μη βιώσιμα επίπεδα για την καλλιέργεια και σε αποθέματα που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις αποθήκες.
«Έχει εγκριθεί ένα ποσό 14,5 εκατ. ευρώ για τις χειμερινές πατάτες και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 215 ευρώ το στρέμμα. Όσο πήραν και οι ανοιξιάτικες. Ωστόσο, η διάθεση της ενίσχυσης έχει κολλήσει προσώρας στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν έχει απαντήσει. Προφανώς το ελέγχουν για να δουν ποιοι έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή για να κάνουν τις κρατήσεις. Τα σπόρια, όμως, θα έπρεπε να τα έχουμε ήδη παραγγείλει, διότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσει η σπορά.
Πηγή: agronews.gr