Η καρυδιά προσφέρει τους καρπούς της στην ανθρωπότητα από το 7.000 π.Χ. Στην ελληνική μυθολογία ο θεός Διόνυσος παντρεύτηκε την Καρυά. Μετά το θάνατο της χτίζεται ναός με κολώνες γυναικείες μορφές, τις γνωστές καρυάτιδες, τις οποίες μπορούμε να δούμε ακόμα και σήμερα στην Ακρόπολη.
Ο καρπός του καρυδιού
Τα καρύδια έχει πολύ μεγάλη αξία για την διατροφή του ανθρώπου λόγω των ακόρεστων λιπαρών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που περιλαμβάνει.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ψίχα του καρυδιού έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ θωρακίζει τον οργανισμό προστατεύοντας τον από πάρα πολλές παθήσεις.
Οι παραπάνω ευεργετικές δράσεις σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση και τη χρηστικότητα του σε πολλές συνταγές έχει κάνει το καρύδι ένα προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως.
Καλλιέργεια
Η καρυδιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα κλίματα σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, λόγω του μεγάλου αριθμού ποικιλιών. Οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε θερμοκρασία είναι 600 με 1000 ώρες χαμηλής θερμοκρασίας μικρότερης ή ίσης των 7 βαθμών για πρώιμη ανθοφορία, για την διακοπή του λήθαργου χωρίς προβλήματα.
Επιπλέον πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με ισχυρούς παγετούς (-10 βαθμούς) και αρνητικές θερμοκρασίες μετά την έκπτυξη των οφθαλμών, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.
Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γιατί δημιουργούν εγκαύματα και συρρίκνωση των καρπών.
Τα καταλληλότερα εδάφη για τη καλλιέργεια της καρυδιάς πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενα, να είναι πλούσια σε οργανική ουσία και το pH να είναι ουδέτερο προς αλκαλικό.
Πριν την εγκατάσταση της φυτείας θα πρέπει προηγηθεί καλή κατεργασία του εδάφους με βαθύ όργωμα και ψιλοχωμάτισμα για τη σωστή και ανεμπόδιστη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της καλλιέργειας.
Η καρυδιά είναι απαιτητική καλλιέργεια σε νερό και η επάρκεια υγρασίας στο έδαφος για να αναπτυχθεί σωστά είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στο στάδιο της καρπόδεσης. Έτσι είναι επιτακτική ανάγκη άρδευσης κατά τους θερινούς μήνες.
Για να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις και ποιοτικό προϊόν θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα ορθολογικό πρόγραμμα λίπανσης.
Πριν την εγκατάσταση της φυτείας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εδαφολογική ανάλυση για να γίνει πλήρως κατανοητή η θρεπτική κατάσταση του εδάφους αποφεύγοντας άσκοπες λιπάνσεις στην αρχή της καλλιέργειας.
Στα πρώτα χρόνια η λίπανση γίνεται με εφαρμογή σύνθετου λιπάσματος 15-15-15 περιμετρικά του κορμού στο ύψος της κόμης του. Όταν το δέντρο ωριμάσει οι ανάγκες του ανεβαίνουν κατακόρυφα κυρίως σε άζωτο εμπειρικά απαιτούνται περίπου 15 μονάδες αζώτου 10 μονάδες φωσφόρου και 10 μονάδες καλίου ανά στρέμμα. Σε τροφοπενίες ιχνοστοιχείων συνήθως η επέμβαση γίνεται διαφυλλικά μετά από την φυλλοδιαγνωστική, η οποία είναι καλό να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.