Πρόκειται για μυκητολογικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Προσβάλλονται κυρίως οι κληματίδες, οι κεφαλές, οι βραχίονες και τα φύλλα των πρέμνων. Μέσα σε 15 ημέρες από την έκπτυξη των βλαστών στα κατώτερα μεσογονάτια διαστήματα παρατηρούνται μαύρες κηλίδες που αργότερα νεκρώνονται. Κατά την διάρκεια της γρήγορης ανάπτυξης παρουσιάζονται σχισίματα που αποκτούν φελλώδη όψη.
Σε αμπελώνες αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολής, προτείνεται η διενέργεια 1 – 3 προληπτικών ψεκασμών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών (στάδιο Γ) και ο δεύτερος αμέσως μετά την πλήρη ανάπτυξη του πρώτου φύλλου (στάδιο Δ). Στο βλαστικό στάδιο των 2-3 φύλλων (Ε: μήκος βλαστού 5 – 7 εκ.), συνιστάται ένας τρίτος προληπτικός ψεκασμός. Τοπικά, όπου η ασθένεια ενδημεί και στην περίπτωση που η άνοιξη είναι υγρή, η προστασία της βλάστησης θα πρέπει να συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι μήκους βλαστών 15 εκ. Η καταπολέμηση της φόμοψης είναι δυνατόν να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, με χρήση μυκητοκτόνου που καταπολεμεί ταυτόχρονα και τις δύο ασθένειες.